Retreatment
Retreatment, kanal tedavisi görmüş ancak belirli sebeplerden dolayı tekrar semptom gösteren dişlerin açılarak kanal tedavisinin tekrarlanması durumudur. Kanal tedavisinde bazı durumlarda başarısızlık olabilmektedir.
Hangi durumlarda uygulanır?
Bu durumların başında sinir kanallarının kök ucuna kadar temizliğinin yeterince yapılmaması, kök dolgusunun yeterince sıkıştırılmaması sonucu sızdırmalar meydana gelmesi gibi nedenler gelmektedir. Bazen de her ne kadar kök ucuna kadar temizliği ve dolumu yapılmış olsa da kanal içerisinde inatçı mikroorganizmaların varlığı durumunda da kanal tedavisi başarısız olabilir.
Retreatment Nasıl Uygulanır?
Öncelikle klinik muayene gerçekleştirilerek dişin durumu tespit edilir. İlk tedavinin başarısız olduğuna dair karar verilmesiyle, ilgili bölgeye lokal anestezi uygulanır. Ardından dişin kanalına ulaşılır ve kanal dolgusu sökülür. Kanal dolgusunun sökülmesi ilk kez yapılan bir kanal tedavisi işlemine göre oldukça zahmetlidir. Bu işlem için özel tedavi setleri kullanılmaktadır. Tüm kanal dolgusunun uzaklaştırılıp uzaklaştırılmadığı radyografilerle kontrol edilir. Kanalın boşaltılmasının ardından enfeksiyon olup
olmadığına göre hekim kanallar içerisine özel ilaçlar koyarak seansı sonlandırabilir. Bir sonraki seanstaki dişin iyileşme durumuna göre tedaviyi bitirebilir ya da ilacı tekrarlayabilir. Tedavinin son seansında sinir kanalları doku dostu materyaller ile doldurulur ve üst kısmındaki harabiyete göre dolgu, inley-onley ya da kaplama gibi restorasyon seçenekleri değerlendirilir
Retreatment Uygulaması İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanal tedavisi bir dişin kurtarılabilmesi için uygulanabilecek son uygulamadır. Olası bir durumda ilk tedavinin başarısız olması ile dişin kurtulabilme ihtimali oldukça düşmektedir. Bundan dolayı retreatment tedavisi alacak kişilerin bu alanda teknolojik sistemler ile çalışan tecrübeli hekimler tercih etmesi çok önemlidir. Dikkat ve teknolojik alt yapı desteği gerektiren bu sürecin her tekrarında başarı şansı düşmektedir.