Sinüs Lifting
Sinüs Lifting bir diğer adıyla, sinüs kaldırma üst çenede azı diş bölgesinde görülen diş kayıpları sonrasında o bölgede yer alan maksiler sinüs zarı aşağı sarkma eğilimi gösterir. Bu işlem ile sinüs tabanının yükseltilmesi sağlanmaktadır. Kaldırılan sinüs tabanı kemik tozları ile desteklenerek implantın yerleştirilmesi sağlanır.
Sinüs Lifting Uygulama Prosedürleri
Sinüs lifting, kemik greftlerinin bir diğer adıyla kemik tozlarının çene kemiği ve kaldırılan sinüs tabanı arasına yerleştirilmesi işlemidir. İşlem lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir
Sinüs kaldırma operasyonları Açık sinüs lifting ve kapalı sinüs lifting tekniği olmak üzere iki çeşittir. Açık sinüs lift operasyonu, daha fazla kemik oluşumuna ihtiyaç olduğu durumlarda tercih edilen bir yöntemdir. Kemik yüksekliğinin 4 mm altında olduğu durumlarda uygulanmaktadır. Uygulama lokal anestezi altında yapılmaktadır. Diş eti üzerinden küçük bir delik açılarak, gerekli kemik grefti yerleştirildikten sonra uygun görülmesi durumunda aynı seans implant da yerleştirilerek işlem tamamlanmış olur. Sinüs tabanının aşırı sarkık olduğu bazı durumlarda ise, sinüs tabanı kaldırılır, greftleme yapılır, işlem bitirilir. İmplantın yerleştirilmesi yeterli kemik kazanımı sağlandıktan sonra ikinci bir operasyon ile yapılır.
Kapalı sinüs lifting ise 5 mm’den fazla kemik bulunması halinde uygulanır. Aynı seans implantlar da yerleştirilir. Bekleme süresi açısından avantaj sağlar. Lokal anestezi altında gerçekleşen uygulamada osteotom adı verilen cihazlar yardımıyla sinüs tabanı blok halinde yukarı itilir.
Sinüs Lifting Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sinüs Lifting uygulaması ardından lokal anestezi etkisi geçene kadar, yeme-içme yapılmaz. Sıcak yiyecek ve içecek tüketimi bölgede hassasiyet yaratabileceğinden ilk 24 saat bu tür besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Operasyon sonrasında verimli ve ağrısız bir iyileşme süreci geçirmek için doktorunuzun verdiği ilaçları önerilen şekilde kullanmanız büyük önem taşımaktadır. Operasyon sonrası bölgeye baskı uygulayacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Sigara içerisindeki nikotin maddesinin damar büzücü etkisi nedeniyle operasyon bölgesinin kanlanması ve dolayısıyla beslenmesini baskılayacağından sigaradan özellikle ilk 24 saat tamamıyla uzak durulması istenir. Sonraki süreçte de günlük 5 adetten fazla sigara içilmemesi önerilir. Operasyon sonrası buz kompres uygulaması görülebilecek şişlik miktarını kontrol altına almayı sağlar. Operasyondan sonra günlük ağız hijyen rutinlerinin aksatılmaması istenir.