İmplant Tedavisi
Günümüz diş hekimliği dünyasında en çok gelişim gösteren tedavi seçeneklerinden biri de implant tedavisidir. Dental implantlar; titanyum yapıda, diş kökü görevi gören yapılar olarak tanımlanabilir.
Dental implant tedavisinin diş eksikliğini onarmak için uygulanan diğer tedavilere kıyasla en önemli avantajı; komşu dişlere herhangi bir müdahale gerekmeksizin uygulanabilmesidir.
Dental implant uygulamaları;
Bir veya daha fazla diş eksikliği varlığında, iskeletsel gelişimin tamamlandığı tüm hastalar için planlanabilir.
Az sayıda diş eksikliğinde komşu dişler zarar göremeden sabit restorasyonlar uygulanmasında,
Ön dişlerin olduğu arka bölgede köprü için destek olacak diş eksikliği olan hastalarda, hareketli protezlere alternatif sabit köprü uygulamalarında,
Tüm dişlerini kaybetmiş fakat hareketli protez kullanmak istemeyen hastalarda sabit tüm çene köprü uygulamalarında,
Sabit implantüstü restorasyonların yapılmasına imkân olmayan tamamen dişsiz hastalarda ise, hareketli protezlerin stabilitesinin ve kullanım konforunun arttırılması amacıyla, dental implant uygulamaları tercih sebebi olmaktadır.
Radyografik ve klinik muayeneler sonucunda hastanın var olan durumu tespit edilir. İhtiyaçları ve beklentileri de göz önünde bulundurularak her hastaya özel bir planlama yapılır.
İmplantın çap ve boy olarak belli bir kemik hacmine ihtiyacı vardır. Bu yeterli kemik hacminin varlığını tespit edebilmek sadece klinik muayene ile mümkün olmamakta görüntüleme
tekniklerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar rutinde panoramik röntgenler ve planlanan implant sayısına göre bölgesel ya da tüm çene tomografilerdir.
Bu görüntülerle kemik yapısı ve hacmi değerlendirilir. Eğer yeterli kemik yoksa greftleme yöntemleriyle bazı durumlarda kemik oluşumu sağlanabilmektedir.
Üst çenede en sık karşılaştığımız durum ise sinüs lifting dediğimiz sinüs zarının kaldırılarak greft uygulamasıyla implantın yerleştirilebilmesi seçeneğidir. Bu uygulama farklı bir yazımızda detaylı olarak anlatılacaktır.
İmplant uygulaması sanılanın aksine hastanın sistemik hastalıkları kontrol altında olduktan sonra rahatça uygulanabilmektedir. Örneğin düzenli takibi yapılan ilaçlarını düzenli kullanan bir diyabet hastasının implant uygulaması yaptırmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Baş boyun bölgesinden radyoterapi ya da kemoterapi alan hastaların değerlendirilmesi için ilgili hekim görüşüne başvurulur.
Kan sulandırıcı özelliği olan ilaçları düzenli kullanması gereken hastalar için de, yine hekimlerinin ilaç düzenlemesi hakkındaki görüşlerine başvurulur.
Sonuç olarak; genel sağlık durumu iyi olan, sistemik rahatsızlıkları kontrol altında olan, iyi ağız bakımı yapan bireyler implant tedavisinde yüksek başarı oranına sahip olacaktır.
İmplant Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
İmplant tedavisi kişiye özel tasarlanan bir uygulamadır. Öncelikle klinik ve radyografik muayene yapılır. İmplant tedavisine uygunluğu halinde hastanın doğal fonksiyon ve fonasyonunu geri kazandıracak protez tipi belirlenir. Ancak uygun olmadığı durumlarda öncelikle kemik dokusunu güçlendirmek üzere bir tedavi uygulanmaktadır. İmplant uygulaması lokal anestezi altında yapılmaktadır. Sanılanın aksine çene kemiğinin istenilen şartlarda olması durumunda implant cerrahisi diş hekimliğinde rutin yapılan birçok uygulamadan daha basit ve kısa sürede uygulanmaktadır. Tek bir implantın çene kemiğine yerleştirilmesi yaklaşık 15 dakikalık bir operasyondur.
İmplant Uygulaması Kimler Yaptırabilir?
Kişinin implant tedavisine uygunluğunu tespit etmek amaçlı gerçekleştirilen ön muayenede çeşitli başlıklar incelenmektedir. Öncelikle, çene kemiğinin kalınlığına ve genişliğine bakılmaktadır. Çene kemiğinin implantın yerleştirilmesi için gerekli genişlik ve yüksekliğe sahip olması gerekmektedir. İmplant uygulanacak kişilerin diş eti problemi (diş eti çekilmesi vb.) bulunmamalıdır. İmplant tedavisi genel sağlık profili uygun her yaş grubuna uygulanabilmektedir.
İmplant Uygulaması Kimler İçin Uygun Değildir?
Gerekli muayenelerden sonra kişiler implant tedavisi için uygun bulunmayabilir.
- Fazla miktarda sigara içen kişiler,
- Kemik gelişimi tamamlanmamış kişiler,
- Alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı olan kişiler için
- İmplant tedavisi uygun görülmemektedir.
- Baş-boyun bölgesine yüksek dozda radyoterapi uygulanmış kişiler,
- İmmun sistemi baskılayıcı veya kortikosteroid kullanan kişiler ,
- Hamileler
- Diyabet,
- Yüksek tansiyon
- Kronik kardiyovasküler hastalığı olan kişiler için ise ilgili alandaki hekimlerin konsültasyonuna başvurarak planlama yapılmaktadır.
İmplant Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Diş kayıpları ve eksiklikleri günlük hayatta çeşitli sorunlar açığa çıkarabilmektedir. Çiğneme ve konuşma güçlüğü başta olmak üzere kişilerde estetik kaygıya bağlı olarak psikolojik sorunlar meydana gelebilir. Bu gibi durumların önüne geçilmesinde implant tedavisi oldukça önemlidir. İmplantlar ile kişilerin yine sağlıklı ve eksiksiz bir diş yapısına sahip olması sağlanır.
İmplantın Kullanım Süresi Ve Bakımı
İmplant kullanım süresi kişinin ağız bakımına gösterdiği ilgiye göre değişmektedir. Günde iki kez özenli bir diş fırçalaması ve 6 ayda bir gerçekleştirilen düzenli diş hekimi kontrolü sırasında yapılan diş temizliği ile implantlar uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Muayene sırasında tespit edilen bir uygunsuzluk halinde sorunun ilerlemeden önüne geçilebilmektedir.
İmplant Uygulaması Acılı Veya Riskli Bir Uygulama Mıdır?
İmplant uygulaması lokal anestezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu sayede işlem sırasında kişiler herhangi bir ağrı veya acı hissetmemektedir. Uygulama sonrasında diş çekiminde olduğu gibi bölgede ağrı veya şişlik oluşabilir. Ancak hekiminizin önereceği ağrı kesici ilaçlar ile bu semptomlar kontrol altına alınabilmektedir. İmplant uygulaması %90- %100 oranında başarıyla tamamlanan bir işlem olup, sağlık için risk taşımamaktadır.