DİŞ BEYAZLATMA İŞLEMİ NEDİR ? NASIL UYGULANIR ?
İnci gibi beyaz dişlere sahip olmak herkesin hayalidir. Bembeyaz dişlere sahip olup rahatça gülümsemek insanı hem sağlık açısından rahatlatır hem de kişinin özgüvenini arttırır. Ancak günlük hayatta tükettiğimiz yiyecek ve içecekler dişlerimizin sararmasına ve çürümesine neden oluyor. Özellikle çay, kahve ve sigara tüketimi çok olan insanlar dişlerini düzenli olarak fırçalasa bile renklenme olabilmektedir. Dişlerin estetik yönden güzel ve sağlıklı bir görünüme ulaştırılması amacıyla yapılan ve diş rengini beyaza yaklaştıran uygulamalar diş beyazlatmanın içerisinde kabul edilir.
Blenching olarak da adlandırılan diş beyazlatma işlemi mevcut dişlerin daha beyaz hale getirilmesi için yapılan uygulamaları ifade etmektedir. Diş renginin yeterince beyaz olmamasının nedeni genetik olabileceği gibi beslenme alışkanlıkları gibi sonradan gelişen etmenler dolayısıyla beyazlığını kaybetmiş dişler de söz konusu olabilir.Bu durumda herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan her diş için hekimlerimizin önereceği beyazlatma yöntemlerinden yararlanılması mümkün.
Diş beyazlatma yöntemleri uygulama tekniğine göre iki farklı türe ayrılır:
*Ofis ortamında bir saat içinde gerçekleştirilen PowerBleaching; beyazlatıcı jel ve ışıktan oluşan, kısa sürede diş rengini 3-4 ton açabilen en hızlı, güvenilir ve etkili beyazlatma sistemidir.
*Evde diş beyazlatma (Home Bleaching); ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içine jeller konularak yapılan beyazlatma işlemidir. Ortalama 5-7 günde istenen beyazlama sağlanır. Günde 4-8 saat takılması gereklidir (renge ve jele bağlı olarak değişebilir).
Diş beyazlatma işlemi sağlıklı dişlerin tamamı için uygulanabilir. Bununla birlikte yapılacak uygulamanın niteliğine diş hekiminin karar vermesi gereklidir. Muayene sırasında diş beyazlatma işleminin gerekli olup olmadığı, uygulamanın diş yapısına uygun olup olmadığı ve uygulama sonrasında dişlerin renginde ne kadar değişim olacağı hakkında bilgi verilmektedir. Uygulama 15-20 dakika kadar süren bir tedavi sonrasında daha estetik dişlere sahip olmayı sağlamaktadır.
Kişiden kişiye değişen faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte, dişlerdeki beyazlık 3 ay ile 3-4 yıl arasında devam ediyor. Çay, kahve ve sigara kullanımı fazla olan bireylerde, kazanılmış olan beyazlığın ömrü daha kısa olmakla birlikte, diğer bireylerde beyazlığın ömrü çok daha uzun olabiliyor. Dişlerin tekrar eski renklerine dönmeden 6 ayda bir düzenli kontroller sağlanarak gerektiği takdirde beyazlatma işleminin 6 ayda veya yılda bir tekrarlanması, beyazlığın daha uzun ömürlü olmasını sağlamakta ve ikinci beyazlatmanın süresinin kısalması ve ekonomik açıdan da avantajlı olmaktadır