Hassas tutuculu protez uygulaması hareketli protezler sınıfında yer alan bir uygulamadır. Özellikle azı diş kayıplarında tercih edilmekte olup, halk arasında çıtçıtlı protez olarak adlandırılmaktadır. Genellikle azı dişlerini oluşturan bu protezler, ağızda yer alan dişlerde oluşturulan yuvalara oturtulmak üzere tasarlanmıştır. Tutucuların gizli olması diğer protez uygulamalarına kıyasla kişilere hm kullanım rahatlığı hem de daha güzel bir estetik görünüm kazandırmaktadır. Ağızda daha az hareket etmeleri sebebiyle kullanım rahatlığı sağlıyor olmaları tercih edilirliklerini arttıran önemli bir özellik olmaktadır.
Hassas tutuculu protezler kullanımı rahat protezlerdir. Hareketli sınıfında yer almalarına rağmen dişlere sabitlendiğinden hareket oranları oldukça düşüktür. Bu sayede kişiler günlük hayatlarında rahatlıkla bu protezleri kullanabilmektedir. Şeker hastaları, kemik erimesi olan hastalar rahatlıkla hassas tutuculuprotez kullanabilmektedir. Akrilik alerjisi olan kişiler için uygun bir yöntem değildir ancak geri kalan alerjilerde uygulanabilir bir yöntemdir. Ağız ve protez bakımı düzenli sağlandığı takdir de uzun yıllar boyunca kullanılabilmektedirler. Kancalı proteze kıyasla daha estetik durmaktadırlar.
Hassas tutuculu protez kullanılabilmesi için kişinin aynı bölgede birden fazla diş eksikliğine shaip olması gerekmektedir. Bu kişilerin klinik ve radyolojik muayenesi yapılarak, çene kemik yapısı, tutucu diş görevini üstlenecek dişlerin sağlamlığı irdelenir. Gerekli durumlarda tutucu dişlerde proteze dahil edilebilmektedir. İncelemeler ardından ağız ve damak ölçüleri alınarak protez tasarımı sağlanır. Tutucu dişlere gerekli aparatlar sabitlenir ve kişiye özel protezlerin hazırlanması ile protezler dişe sabitlenir. 3-4 seans içerisinde tüm prosedür tamamlanmaktadır.
Hassas tutuculu protezler, takılıp çıkarılma yerleri açısından hassastırlar. Bu nedenden dolayı kullanan kişilerin bu işlemler sırasında dikkatli olması gerekmektedir. Zamanla yerleştirildikleri mekanizma esneyecek bu sayede takıp çıkarma işlemleri kolaylaşacaktır. Protezin yeniden takılması ardından doğru ve tam şekilde takıldığından emin olunmalıdır. Çene kapatılarak tam oturup oturmadığı kontrol edilmemelidir. Bu durum hassas tutma yerlerine hasar verebilmektedir.